fbpx

Historie van het pand

De eerste paal
Op 31 oktober 1919 werd de eerste paal voor de Vierde Ambachtsschool in de grond geslagen. Het schoolgebouw kwam tot stand onder leiding van A.J. Hulshoff, hoofd van het Bureau van de Stadsarchitect. Het perceel waarop architect A.J. Westerman de school bouwde is vijfhoekig van vorm en aan twee kanten omgeven door de Kostverlorenvaart. Langgerekte horizontale gevellijnen met verticale ornamenten, grote raampartijen met horizontale onderverdelingen, aandacht voor details als toegangsdeuren en vlaggenmast en beelden van Hildo Krop in de gevel.

De officiële opening
Op 9 september 1924 vond de officiële opening van het pand plaats. Waar tegenwoordig pers uit het hele land wordt uitgenodigd voor belangrijke openingen, stelde deze minder voor. De bescheidenheid en omstandigheden leidde tot slechts twee speeches en een rondleiding voor een selecte groep. Desondanks waren de reacties lovend: er werd gesproken van een prachtambachtsschool. Dankzij een aantal bijzondere kenmerken werd de Vierde Ambachtsschool het paradepaardje onder de scholen in de westelijke uitbreiding van de stad. Vanaf eind jaren ‘80 tot 2000 was in het gebouw de Vakschool voor Edelsmeden gevestigd.

Koninklijk bezoek
Om het belang van industrialisatie en de rol van goed geschoolde arbeiders te onderstrepen, bezocht Koningin Juliana samen met Prins Bernard op 26 oktober 1949 de Ir. W. Maas Geesteranusschool. Dit koninklijke bezoek had tevens te maken met het 25-jarig jubileum van de school. De twee kregen een rondleiding terwijl de leerlingen hun ambachten toonden. Aan de hand van hun bezoek werd een prachtig fotoboek gemaakt dat nu nog bewaard wordt in het stadsarchief van Amsterdam.